A Föld napja

2017. április 24., 10:33

A NAPRENDSZER NAPTÓL SZÁMÍTOTT 3. BOLYGÓJA

KŐZETBOLYGÓ

KORA 4,6 MILLIÁRD ÉV

KÖZEPES TÁVOLSÁGA  A  NAPTÓL 150 MILLIÓ KILOMÉTER

SUGARA 6342 KILOMÉTER

EGYENLÍTŐI KERÜLETE 40075 KM

FORGÁSI IDEJE 23 ÓRA 56 PERC

KERINGÉSI IDEJE 365,25 NAP

 

A Föld a világegyetem egyetlen olyan bolygója, amelyről tudjuk, hogy életet hordoz

William Shakespeare: részlet a Rómeó és Júliából

 

A természet varázsát ontja bőven, 
A fűben, a virágban és a kőben, 
Ó nincs a földön oly silány anyag, 
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad. 
De nincs oly jó, melyben ne volna vész, 
Ha balga módra véle visszaélsz!”

 

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek 
a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

Egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot. Elég, ha csak odafigyelünk cselekedeteinkre és azok következményeire. Ha minden nap teszünk valami apróságot, tudatosan választunk, vásárolunk, közlekedünk, döntünk környezetünk fenntarthatósága érdekében, máris tettünk valamit a változásért. Válassz, sokat tehetsz.

A mindennapi apró cselekedetek része a tájékozódás, mert ha tudod például, hogy mi az az ökolábnyom-számláló, vagy mennyi idő alatt bomlik le egy műanyag reklámszatyor, vagy mekkora a húsfogyasztás környezeti terhe, akkor már azt is tudod, mit kell tenned. Minden nap.

A “föld” szó nyelvünkben számtalan szóösszetételben ismert. Önmagában a Naprendszer harmadik bolygóját jelzi, tehát egy égitest neve.

A föld a mindennapi szóhasználatban a talajt is jelöli. Tavasszal a földszag, ez a semmi mással össze nem téveszthető illat, a fagytól felengedett, párolgó, lélegző talajnak a növényültetésre, a szabadban való mozgásra hívó szava.

A termőföld szavunk szemléletesen fejezi ki a talajnak a növények életfeltételeit biztosító, növényeket nevelő szerepét.

A szülőföld a Földnek az a darabja, ahol a bölcsőnk ringott, ahová mindig visszavágyunk, amelyről – ha távol vagyunk tőle – álmodunk, amelyhez ezernyi szállal, érzelmileg kötődünk.

Jókai Mór: Ültess fát!

Ültess fát! 
Hogyha másért nem, lombot ád. 
Árnyékában megpihenhetsz, 
Gondot ő visel reád. 
Jó tavasszal nyit virágot: 
Messze érzed illatát, 
Kis madárka száll reája: 
Ingyen hallhatod dalát.

Ültess fát.