Diákújságíró - és blogíró képzés a Széchenyiben

2017. november 21., 09:27

2017. november 20-án Szabó Zsolt, a BME sajtósa látogatott el iskolánkba, hogy gyorstalpaló képzésben részesítse diákjainkat az újságírás praktikáival kapcsolatban. Hétfő délelőtt tehát huszonegy – a publicisztika iránt érdeklődő – tanuló ragadott tollat, jegyzettömböt a kezébe, és sajátította el, gyakorolta a nyilvánosság számára szóló írásművészet fortélyait.

Az oktató, aki egyébként maga is zsurnaliszta volt egykor, könnyed, humoros átkötésektől nem mentes előadásával vezette fel a négyszer hatvanperces kurzust. Beszélgettünk többek között arról, hogy mit csinál egy hírlapíró, hogyan dolgozik a hétköznapokban, továbbá arról is, hogy mitől válik érdekessé, olvashatóvá egy írás. Gyűjtöttünk szinonimákat (időre!), rögtönzött sajtótájékoztatót tartottunk, interjút készítettünk (egy képzeletbeli Hosszú Katinkával) és szerkesztettünk rövid hírt is. Elemeztük a cikk részeit, sőt nagyon tanulságos volt az is, hogy végre válaszokat kaptunk a következő kérdésekre: milyen a jó kérdés? Hogyan kell kérdezni? Mennyi kérdést érdemes feltenni egy interjú során? Mire kell figyelnünk a tudósítás vagy riportkészítés során?
Végül blogoltunk, azaz elektronikus naplót is készítettünk az ökosuli témakörét körüljárva. A sűrű program zárásaként Szabó Zsolt hasznos tippeket osztott meg velünk a fotókészítés alapismérveiről. Aki eddig azt gondolta, hogy szelfikészítésben verhetetlen, az is beláthatta, hogy jó kompozíciójú képet nem is olyan egyszerű készíteni. Mi ezt is megtanultuk!

Összességében egy oldott hangulatú foglalkozáson vettünk részt, ahol nem voltak rossz válaszok, egyéni írói hangok viszont annál inkább. A jó újságíró ismertetőjegye pedig éppen ebben gyökerezik: az egyéni véleményalkotásban és a kreativitásban.

Diákújságíró - és blogíró képzés a Széchenyiben