Kutatók éjszakája

2017. október 10., 10:07

A Kutatók Éjszakája (European Researcher's Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett ismeretterjesztő fesztivál, amelyet 2005 óta minden év szeptemberének utolsó péntekén rendeznek meg. Az eseménysorozat bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Minden korosztály megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

2017. szeptember 29-én  kora délutántól késő estig megismerkedhettünk a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhattuk, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket? Rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyíltak, és bepillanthattunk a zárt ajtók mögé.

 

Az idén először a PTE Műszaki és Informatika Karára (Boszorkány út 2.) mentünk.

Itt irányíthattunk robotot, megismerkedhettünk látásérzékelő és mozgásérzékelő játékokkal. Megtekintettük a „Tabló erdőt”, a Képzelet és valóság c. hallgatói kiállítást.

A „Geometria az építészetben” programban ismertetésre kerültek különleges tartószerkezetek, kétszer görbült felületek: hiperbolikus paraboloid, forgási hiperboloid, konoid.

A megújuló energiák mindennapi használatban program keretében megtudtuk, hogyan lehet egyszerű a megújuló energiákkal áramot vagy más energiát termelni.

Érdekes bemutatókat láttunk „A mechatronika világában”. A mechatronika az elektrotechnika, a gépészet és a számítógépes irányítás együttes alkalmazását jelenti.

 

Ezután „nassolnivalók” után néztünk a PTE Természettudományi Karán (Ifjúság útja 6.). A bemutató célja volt az ún. élő étel vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, ugyanakkor kalóriában szegény ételek ismertetése.

 

Végül a PTE Botanikus Kertjében zártuk az estet. Sétáltunk a kertben és megtekintettük az üvegházakat.