Interjú Madarász Réka (11. E) diákolimpikonunkkal

2017. november 26., 16:09

Réka, miért pont a tollas? Azaz hogyan esett a választásod erre a sportágra?

A bátyám révén kezdtem el tollaslabdázni. Ő már kb. fél éve járt rendszeresen edzésre, amikor (az általános iskola első osztályának elvégzése után) 2008 nyarán egy edzőtábor alkalmával én is kipróbáltam ezt a sportot és nagyon megtetszett.

 

Miért szerettél bele, és minek köszönhető ez a kitartó „szerelem”?

Azért szerettem bele, mert amellett, hogy minden testrészt megmozgató sport, remek játék is, amit nemcsak „játszani”, de nézni is szórakoztató. Nagyon jó volt a csapat, a közösség, és viszonylag gyors volt a fejlődés. Minden ellenfél máshogy játszik, ezért változatos és megunhatatlan sportág.

 

Kinek és miért ajánlanád ezt a sportot?

Mindenkinek ajánlom, aki szeret mozogni és játszani kortól és nemtől függetlenül.

 

Mikortól sportolsz versenyszerűen ebben a sportágban?

2010 márciusában lettem az Orvosegyetem Sport Club (OSC) igazolt játékosa, azóta versenyzek, de előtte is indultam már az amatőr játékosoknak rendezett hazai korosztályos versenyeken.

 

Hogyan alakult a sportkarriered?

Amikor először kipróbáltam a tollaslabda sportot a nyári edzőtáborban, akkor az edzők úgy látták, hogy van keresnivalóm a pályán. Nagyon jó csapatunk volt, mindenki lelkesen edzett, és a jó edzésekkel gyorsan tudtunk fejlődni. Mindig kitűztem magamnak valami célt, és igyekeztem azt elérni (nálam jobb játékosokat megszorongatni vagy legyőzni), és így jutottam mindig előrébb. Eleinte csak hazai versenyeken indultam, és amikor itthon már nyertem a korosztályos versenyeket, akkor kezdtem el részt venni külföldi versenyeken. Aztán nemzetközi szinten is sikerült dobogós helyezéseket elérnem és versenyt nyernem.

 

Réka legutóbbi jelentősebb sporteredményei:

Európa Bajnokság                              2016.03.17-25.           U17 Női egyes           III. hely

Romanian Junior BEC-19                  2016.08.26-28.           U19 Női egyes           I. hely

Valamar Junior Open                         2016.10.07-09.           U19 Női egyes           II. hely

7th Multi Alarm Hungarian Junior    2017.02.09-12.           U19 Női egyes           II. hely

Diákolimpia Országos Döntő             2017.03.24-26.           V. korcs.”A”               I. hely

Országos Bajnokság                           2017.04.01-02.           Felnőtt Női páros       I. hely

Országos Bajnokság                           2017.04.22-23            U19 Női egyes           II. hely

Országos Bajnokság                          2017.04.22-23.           U19 Női páros                        I. hely

Csapatbajnokság Ifjúsági 2017.         2017.05.13-14.           U19 Csapat                I. hely

Czech International                           2017.05.17-20.           Felnőtt Női egyes       III. hely

 

Kinek köszönhetsz a legtöbbet a sikereidért?

Sokat köszönhetek a nevelő edzőimnek, akik elindítottak ezen az úton, foglalkoztak velem, és általuk jutottam el a mostani szintre. És természetesen a családomnak is, akik mindig mellettem álltak és mindenben segítettek, hogy minél jobban tudjak teljesíteni és eredményeket elérni. Illetve a csapattársaim is nagy részben hozzájárultak a sikereimhez, hiszen rendszeresen velük edzettem, és együtt készültünk a versenyekre.

 

Hogy telik egy átlagos napod?

Hétköznap általában reggel 6 órakor kelek, és ha van reggeli edzés, akkor 8 és 10 óra között edzek. Utána bemegyek az iskolába, majd a tanítás után vissza a csarnokba, ahol egy kis pihenés és tanulás után 17 órától ismét 2 órás edzésen veszek részt. Az estéket általában tanulással töltöm, és készülök a másnapi tanórákra. A hétvégék pedig vagy versenyzéssel telnek, vagy a családommal vagyok.

 

És ha versenyen vagy, azt hogy képzeljük el?

A versenyen a mérkőzések előzetes sorsolás és időrend alapján követik egymást. Így mindenki pontosan tudja, hogy kb. mikor fog pályára lépni és kivel fog játszani. Természetesen már időben a csarnokban vagyunk és melegítünk. Mivel minden csarnok más nagyságú és belmagasságú, ezért általában lehetőség van úgymond „beütni” magunkat, azaz az ütéseket kipróbálni. Amikor pályára hívnak, akkor a bíróval és az ellenféllel (néha vonalbírókkal) együtt felvonulunk a pályára, és rövid melegítés után kezdődik a játék. Az edző(k) a pálya mögé ülhet(nek), és meccs közben az 1-2 perces  szünetekben tanácsot adhat(nak). Aki nyer, az készülhet a következő meccsre, aki veszít, annak sajnos ekkor véget ér a verseny. A versenyeken a mérkőzések több pályán szoktak zajlani. A hazai versenyek általában 1 nap alatt lemennek, a külföldi versenyek viszont több naposak. Ha úgy van időnk, akkor be szoktunk iktatni egy kis városnézést is, főleg külföldön.  

 

Hogyan jut időd a tanulásra, olvasásra, szórakozásra?

Nem sok szabadidőm van, mert akkor általában tanulok vagy pihenek. Ritkán jut idő a szórakozásra, de ha tehetem, akkor a barátaimmal találkozom.

 

Van valamilyen titkod, amit ajánlanál a társaidnak az időbeosztást illetően?

Nincs semmilyen titkom, sajnos sokszor én is nehezen tudom beosztani az időmet.

 

Milyen jövőbeli terveid, vágyaid vannak a sporttal, a továbbtanulással kapcsolatban?

A sporttal kapcsolatban a terveim között szerepel a jövő évi Ifjúsági Olimpiára való kijutás és a nemzetközi ifjúsági és felnőtt versenyeken való eredményes szereplés. Szeretnék minél jobb játékos lenni és esetleg felnőtt olimpiára is kijutni.

A továbbtanulással kapcsolatban egyelőre még nincs konkrét tervem. Az érettségi után szeretném folytatni a tanulmányaimat, de hogy milyen irányban, azt még nem döntöttem el.

 

Mi az, amiről le kellett mondanod a sport miatt, és mi az, amit soha nem értél volna el a sport nélkül?

Igazából szerintem nincs olyan, amiről teljesen le kellett mondanom, esetleg csak a szabadidőm lett kevesebb. A sport nélkül nem élhettem volna át, hogy milyen érzés a dobogó felső fokára felállni és annyi jóleső elismerést kapni. A sport nélkül nem lenne ennyi magyar és külföldi ismerősöm és barátom sem.

 

Mi az, amivel gazdagít, amire nevel téged a sport?

A sok pozitív élmény mellett a sport fegyelemre és kitartásra nevel, megtanít küzdeni a kitűzött célokért és elviselni az esetleges kudarcot.

 

Hogyan kerültél a mi iskolánkba?

2016. év végén sajnos elérkezett az idő a klubváltásra. Mivel szerintünk itt Pécsen, a Multi Alarm Sport Egyesületnél van az országban a legjobb lehetőség a további fejlődésre és versenyzésre, ezért úgy döntöttünk, hogy a tollaslabdázást itt folytatom tovább. Ehhez Pécsre kellett költöznöm, és itt kell iskolába járnom.

 

Hogy érzed itt magad?

Jól érzem itt magam, szerintem sikerült beilleszkednem, és az osztálytársaim is befogadtak.

 

Találtál itt cimborákra, barátokra?

Igen, már itt is vannak barátaim.

 

Hogy sikerült ez a tanéved? Van kedvenc tantárgyad?

Sajnos ez a tanévem nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Remélem, jövőre jobb lesz.

Nem igazán van kedvenc tantárgyam, de ha választani kell, akkor a matematikát és a biológiát említeném.

 

Milyen volt az éved a családodtól távol, hogy viselted az iskolaváltást?

Nem volt könnyű a megszokott környezetből kilépni és a családomtól távol élni, ezért, amikor lehet, találkozunk, illetve az internet és a telefon segítségével napi kapcsolatban vagyunk.

 

Módod van egy kis pihenésre most a vakációban?

Sajnos csak 2 hét pihenésre volt lehetőségem június végén, amikor befejeződött a tanítás, mert júliustól már elkezdődtek a kemény és fárasztó alapozó edzések.

 

Hogyan szoktál pihenni?

Évközben a pihenés nálam általában az alvás szokott lenni, illetve a zenehallgatás, nyáron pedig még a nyaralás.

 

Készülsz-e jelenleg valamilyen nagy versenyre?

Jelenleg a jövő évi Ifjúsági Olimpiára készülök, ami hosszabb felkészülést jelent. A kijutáshoz számos nemzetközi kvalifikációs versenyen kell jól szerepelni, helyezést elérni.

 

Milyen szép élményeid vannak a tollasnak köszönhetően?

Sok olyan helyre eljutottam, ahová a sport nélkül nem biztos, hogy eljuthattam volna, pl. Peruba. Részt vehettem Európa Bajnokságokon és Világbajnokságokon. Sokszor állhattam fel a dobogóra egyéniben és párosban is. A bátyámmal együtt vegyes párosban többször is korosztályos Magyar Bajnokok lettünk, és korosztályos nemzetközi versenyt is sikerült nyernünk.

 

Kedves Réka! Mindannyiunk nevében gratulálok a kiváló eredményeidhez, és még sok szép sikert kívánok Neked. Köszönöm az interjút.

 

 

 

                                                                                                                                  Minárik Katalin könyvtáros-tanár