Programozó szakkör - Digitális témahét 2017

2017. április 12., 16:33

Április 3 és 7 között hirdették meg idén a digitális témahetet.

A decemberi sikeres Kódolás Órája program után, aminek keretében minden gimnazista és felső tagozatos gyerek legalább egy tanórán megismerkedhetett játékos formában a programozás alapjaival, sikerült beindítanunk egy programozó szakkört.

A tanulók a Schratch programot használják játékok készítésére. Projektek tervezésével és kivitelezésével zajlik a munka minden hétfőn. Megbeszéljük az elkészítendő feladatot, átnézzük a megvalósításhoz szükséges modulokat, aztán a gyerekek csapatmunkában elkészítik a játék egy-egy részletét. Minden foglalkozás elején átnézzük az előző alkalommal készült programrészeket, ha indokolt javítunk, racionalizálunk, néha tökéletesen mást készítünk helyette, mert jobb ötletünk adódik. A projektek célja mindig újabb programozási eljárás megismerése és persze a szórakozás. Talán legnehezebb a játékot késszé nyilvánítanunk. Komoly tesztelés és hibajavítás előzi meg a publikálást. Akadt már olyan probléma, aminek a megoldása leleményességet igényelt, nem szakmai ismereteket. December óta már a harmadik játék kivitelezésénél tartunk.

Jövőre több, különböző korosztályú programozó csoport indítását tervezzük. A mostani haladó csoportot a „kézzel írós” programozásba is szeretnénk bevezetni.

Feketéné Batka Eszter, Kovács-Szemelyácz Judit

Programozó szakkör - Digitális témahét 2017