VERSENYFELHÍVÁS

 

A 2017/18-as tanévben a pécsi Széchenyi István Gimnázium Radnóti utcai iskolája meghirdeti a IV. Kutass velünk versenyét, amelyre 2017. szeptember 30-ig lehet jelentkezni az érdeklődő háromfős csapatoknak a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével.

Játékunkat a 7 – 8. osztályosoké mellett a középiskolai korosztály számára (9 – 11. osztály) is meghirdetjük.

A verseny 4 fordulóból áll. A fordulók egy online tesztet és egy kreatív feladatot tartalmaznak, melyet az online tesztek kitöltési napját követően írunk ki a honlapra.

Az egyes fordulók tervezett időpontjai:

  1. 2017. október 25.  
  2. 2017. november 29. 
  3. 2018. január 31.  
  4. 2018. március 7.  

A négy legtöbb pontot elérő csapat jut be a szóbeli döntőbe, amelyet tavasszal (április közepén) rendez meg iskolánk.

Szeretettel várjuk az érdeklődő csapatok jelentkezését összekötő kollégánk, Horváth Erika e- mail- címén: horvath.erika@szechenyi.hu  A jelentkezést követően megadjuk az első kreatív feladatot a csapatok részére, amelyet az első forduló napjáig kell eljuttatni az előbbi címre.

 

Kreatív feladat – Általános iskola

A XXI. század elején egy újabb technikai forradalom kezdetén vagyunk. ennek egy szeletét képezi a közlekedésünk fejlődése. A kutatók már most dolgoznak az okos-autókon, okos-utakon, valamint keresik a lehetőségeket az alternatív energiahordozókra, melyek a jövő járműveit fogják hajtani.

A kreatív feladat során készítsétek el egy jövőbeli személy vagy teherjármű rajzát vagy makettjét! Készítsetek hozzá részletes leírást! Milyen technikai megoldások jellemzik az általatok tervezett járművet. (Pl.: Üzemanyaga, biztonsági és kényelmi szempontok, irányíthatóság, stb.)

A megoldásokat elkészíthetitek Word-dokumentumban, pdf formátumban vagy ppt-ben. A rajzokat szkenneljétek be, vagy fotózzátok le a makettet.

A munkákat az erostyakne.simony.dora@szechenyi.hu címre küldjétek 2017. október 20.-ig. A munkákon tüntessétek fel a csapat és az iskola nevét!

A teszthez a következőkből kell felkészülnötök:

Fizika: A testek mozgása, sebesség, egyszerű gépek típusai

Technika: Az autók fejlődésének története, gépegység, géprendszer, hajtások, áttételek

Felkészülésetekhez segíteni fognak ezek a könyvek:

A technika enciklopédiája

Time Life Nagyító sorozat : Az élettelen világ

2000. előtti műszaki kiadó által kiadott technika tankönyv / gépegység, géprendszer, hajtások áttételek

Mozaik fizika tankönyv 7. osztályosoknak / a testek mozgása, egyszerű gépek

A teszt várható időponja:

2017. október 25. 14:00-14:30

 

Kreatív feladat - Középiskola

Felgyorsult világunkban szinte elképzelhetetlen, hogy valaha az emberek számára az idő múlását csak a nap és a csillagok állása jelezte. Számos törekvéssel találkozhattok, ami rohanó, kapkodó életmódunk lelassítását, megélhető ritmusba való visszazökkentését célozza.

Idei kiírásunk elsődleges témája az idő, ennek kapcsán a szabad szemmel megfigyelhető égitestek és a fény. A kreatív feladat: működőképes időmérő/jelző tárgy/eszköz tervezése, kivitelezése. Ez lehet egy egyszerű ingától kezdve időtartam mérésére vagy a helyi idő jelzésére alkalmas bármilyen megoldás. A lényeg, hogy a mellékelt leírásban, mely bemutatja a szerkezetet, kitérjetek arra, hogy az élet mely területén lehet szerintetek leginkább alkalmazni az általatok tervezett berendezést. A dokumentációt digitális formában is el lehet készíteni. Ezt a feketene.batka.eszter@szechenyi.hu e-mail címre lehet elküldeni a megadott határidőig. Kérjük, hogy a levél tárgya Kutass velünk 2017 legyen, és a beküldő csapat azonosítására szolgáló név és iskola megnevezése szerepeljen a benne.

Az elkészült pályaműveket, amennyiben postai úton szállíthatók, illetve makettjeiket, vagy a működő eszközről készült részletes leírást és fényképdokumentációt kérjük elküldeni 2017. október 20-ig a Széchenyi István Gimnázium, Pécs 7633 Radnóti utca 2. címre.

A munkákon feltétlen szerepeljen a beküldő csapat és iskola neve!

Az első teszt is az idő, csillagászat, fény témakörből tevődik össze.

Időpontja: 2017. október 25. 14:30-15:00

Javasolt kiegészítő irodalom és segédanyag:

Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete

stellarium.org